Estetik Diş Hekimliği ile doğal görünümlü mükemmel dişleriniz olsun.
Doğallıktan uzak, abartılı form ve renklerdeki yapay dişler, ilk bakışta amatör bir göz tarafından bile hemen fark edilir. Bu nedenle estetik diş hekimliğinde, titiz bir hazırlık ve planlama evresi gereklidir.
Klinik ve Radyolojik Muayene: Estetik çözümlere geçmeden önce ağız ve diş sağlığının değerlendirilmesi amacıyla genel bir ağız ve diş muayenesi yapılır. Hastanın tüm ağız rontgeni (Panoramik röntgen) alınarak nasıl bir yol izleneceğine karar verilir.
Model: Üst ve alt çeneden ölçüler alınarak dişlerin ve çevre dokuların modeli elde edilir. Ve modeller üzerinden değerlendirme yapılır.
Fotoğraflama: Yüz, gülüş, profil ve ağız içi fotoğrafları alınarak her açıdan görüntü elde edilir.
Planlama: Hastadan alınan fotoğraf ve modeller üzerinde dişlerin ve diş etlerinin estetik açıdan sorunlu olan bölgeleri tüm yüz bölgesi düşünülerek değerlendirilir.
Bu değerlendirmeler sırasında hastaya kendi fotoğrafları ve modelleri üzerinde estetik açıdan sorunlu olan sahaları gösterilir, sorunların nasıl giderilebileceği konusunda bilgi verilir ve hastanın estetik düzenlemesi ile ilgili tedavisinin planlaması yapılır.
Eğer mevcut estetik sorunların giderilebilmesi için kapsamlı bir tedaviye ihtiyaç duyuluyorsa, diş eti hastalıkları ve ortodonti uzmanlarıyla beraber gerekli konsültasyonlar yapılır. Hastanın da beklentileri doğrultusunda yüz ve dudak yapısına uygun yeni bir gülüş tasarlanır.
Ağzından alınan ölçüler ile laboratuvar ortamında oluşturulan modeller üzerinden tasarlanan gülüş hastaya gösterilebilir. Ayrıca önceden yapılmış gülüş tasarımları ile ilgili fotoğraflar da gösterilir. Bu sayede hasta benzer sıkıntıları yaşamış olan kişilerin ilk hallerini ve tedavi sonrasında elde edilen sonuçları görebilir.
Gingivektomi (Diş Eti Seviyelerinin Düzenlenmesi): Güldüğümüzde diş boylarının kısa olması nedeniyle diş etlerinin aşırı göründüğü veya dişetlerinin asimetrik olduğu durumlara sıkça rastlarız.
Bu gibi durumlarda diş eti hastalıkları uzmanlarının yapacağı basit bir müdahale ile diş boyları uzatılabilir veya diş eti simetrik hale getirilebilir.
Diş eti armonisi sağlandıktan sonra gerek duyulduğu hallerde protez uzmanlarının yapacağı müdahalelerle dişlerde çeşitli estetik düzenlemelere gidilebilir.
Diş Beyazlatma (Bleaching)
Diş rengi doğuştan koyu olan veya sonradan çeşitli nedenlerle diş rengi sararmış hastalarda uygulanabilir.
İki şekilde uygulanır:
Home (ev) tipi : Ağızdan alınan ölçüye göre ağız için özel plak hazırlanır. Hekim tarafından hastaya verilen özel jeli hasta belli periyotlarla kendisi uygular.
Office (klinik) tipi : Klinik ortamında diş etleri izole edildikten sonra dişlere sürülen özel bir jel ışık cihazıyla aktifleştirilir.Ayrıntılı bilgiyi diş beyazlatma bölümünde bulabilirsiniz.
Porselen Laminate Veneer (Yaprak Porselen) Nedir?
Dişlerin ön yüzlerine yapışan porselen yapraklardır. Yapılabilecek en konservatif (koruyucu) tedavilerden biridir.
Bu, veneerlerin yapılabilmesi için dişten kaldırılan dokunun çok az olmasından kaynaklanır. Ortalama 0,3-0,7 mm diş dokusu uzaklaştırmak yeterlidir.
Daha sonra veneerler istenen renk ve formda hazırlanır ve yapıştırılır.
Çok ince olmaları ve metal içermemeleri sebebi ile estetik olarak çok başarılıdır. Laminate veneerler ışığın geçmesine imkan tanıyarak, uygulandığı dişlerin tamamen gerçek gibi görünmesini sağlayan benzersiz bir kabiliyete sahiptir. Tedavi süreci çok kısadır.
İlk muayenede dişler daha kesilmeden hastadan bir ölçü alınır.
Bu model ile laboratuarda özel bir malzemeden mock-up (prova çalışması) uygulaması yapılır.
Doktor ve hasta 3 boyutlu bu model üzerinde fikir birliğine varma şansını yakalar.
Böylece dişleriniz daha kesilmeden nasıl olacağınızı 3 boyutlu olarak görme şansınız olur.
Daha sonra dişler kısa ve acısız bir işlem ile hazırlanır, ölçü alınır.
Sizin ve hekiminizin birlikte karar verdiği form ve uzunlukta yapılmış plastik geçici veneerler yapıştırılır.
Bunlar porselen veneerler gelene kadar dişlerinizi korumak açısından da önemlidir.
Metal Desteksiz – Zirkonyum Restorasyonlar
Estetik diş hekimliği son 10 yıl içerisinde müthiş bir gelişme gösterdi. Artık hastalarımızın ve bizim beklentimiz sadece diş eksikliklerinin tamamlanması değil en estetik ve doğal görünüme kavuşmak.
Gelişen teknikler ve estetiğe artan talep bizleri artık diş hekimliğinde metal kullanmamaya yönlendiriyor. İlk olarak metal dolgulardan tamamen vazgeçtik şimdi sırada porselen kaplama ve köprüler var.
Diş renginde kaplamalarla ilk tanışma akrilik kaplamalarla oldu bunlar plastik materyallerdi. Düşüyor, ağızda renkleniyor ve zamanla kötü kokuyordu.
Daha sonra metal destekli porselenler geliştirildi. Metal destekli porselen dişin üzerine ince metal bir kaplama ve bu alt yapı metalin tamamen porselenle kaplanması şeklinde hazırlanır. Diş rengindedir ve çok dayanıklıdır.
Metal Destekli Porselen Kaplamalar
Avantajları :
En ekonomik seçenektir.
En dayanıklı ve sağlam olan seçenektir.
Dezavantajları:
Üzerine yerleştirilen porselen ile alt yapı metali ne kadar maskelenirse maskelensin alttan siyah metalin grimsi bir yansıması görülecektir.
Altyapıda kullanılan metal, dişetine oturduğu bölgede zamanla mutlaka bir miktar dişeti çekilmesi yapacaktır.
Işığı yansıtması alttaki metal yüzünden zayıftır. Doğal dişler ise ışığı mükemmel yansıtırlar. Doğal dişlerinizin yanında bu yüzden biraz farklı görünecektirler.
Metal altyapı döküm sistemiyle elde hazırlanıyor.
Metal alerjisi olan hastalarda kullanamıyoruz.